Ögonlaser är en operationsmetod som man kan använda sig av för att korrigera sina synfel. Det är en snabb och relativt riskfri åtgärd för att slippa glasögon och linser.

Bakgrund

Ögonlaser räknas som en skönhetsbehandling och bekostas därför helt av patienterna själva. Det är en behandlingsmetod som lämpar sig vid närsynthet, långsynthet och andra typer av synproblem. Det finns flera typer av ögonlaserbehandlingar att välja på såsom; Lasik-, Lasek- och IntraCorbehandling. Behandlingarna skiljer sig åt en aning i operationsförfarandet. Med tiden kan man behöva göra ytterligare operationer för att bibehålla resultatet på grund av ögats naturliga åldrande.

Vem får göra operationen

Ungefär 80 procent av de som överväger att göra en ögonlaserbehandling har behandlingsbara synfel. För att få göra en ögonlaserbehandling behöver du bland annat ha ett synfel som varit stabilt i två år och vara arton år fyllda. Du får inte vara gravid, ha för tunn hornhinna, immunsjukdom, näthinnesjukdom eller grönstarr. I de fall där synfelet inte lämpar sig för laseroperation erbjuds ofta patienterna en linsoperation. Mer om de olika synfelen kan du läsa mer om på Vårdguiden.

Operationen – Fördelar och möjliga komplikationer

Vid operationen bedövas oftast ögat och hålls sedan öppet med en slags ”klämma” . Beroende på vilken typ av laserbehandling som patienten har valt behandlas sedan ögat med eller utan, ett lätt kirurgiskt ingrepp före själva laserbehandlingen. Där en flik av hornhinnan öppnas för att ge lasern tillgång till ögats mjukdelar. Laserbehandlingen tar endast några minuter och som efterbehandling ordineras antiinflammatoriska droppar. Ibland, beroende på vilken behandling som valts, får patienten bära en glaslins som skydd mot smuts och infektioner.

Det är bekvämt att inte behöva hantera linser och glasögon. Speciellt om man har arbete eller fritidsintressen där glasögonen är i vägen eller det kanske inte passar sig att använda linser. Det är föreligger relativt små risker för komplikationer vid laserbehandling. Ibland kan dock vissa patienter få problem med sämre mörkerseende, torra ögon, infektion, dubbelseende eller bländningsupplevelser. Vanligtvis är besvären övergående och försvinner efter några månader. Men det händer dock att vissa personer får kvarstående problem med torra ögon, skuggseende eller skuggbildningar.

Läs frågor och svar om ögonlaseroperationer på improveme.se med svar av ögonläkaren Anders Granberg.