Det finns inget som säger att det är självklart att man kan bli gravid. En del blir gravida fortare än vad andra blir. Varför det är så och varför det varierar kan bero på många olika orsaker. Ålder på kvinnan är en faktor men det kan också vara så att mannens spermier på grund av tidigare sjukdom inte är livsdugliga.

Efter 35 års ålder så minskar kvinnans fertilitet och hennes ägg är då lika gamla som henne själv. Chansen att bli gravid är att man har sex vid rätt tidpunkt som är vid ägglossningen. Det gäller att man har kolla på detta och att man har umgänge med sin partner då. För att veta om man är gravid så kan man online hitta graviditetstester som är tillförlitliga. Om det blir ett positivt resultat så bör man gå till mödravårdscentralen för att säkerställa sin graviditet.

Om det är så att du äntligen blivit gravid så gäller det att du sköter om din kropp på bästa sätt. Visst kan du fortsätta träna och det gäller att du äter hälsosamt under din graviditet. Ta kontakt med din barnmorskemottagning så fort du fått veta att du är gravid. Där får du all hjälp som du behöver. Det gäller att förbereda sig så gott man kan innan förlossning och din barnmorska kan ge dig det stöd som du kan vara i behov av. Men man får också koll på hur både du och fostret mår.