Du har egentligen inga restriktioner på träning under graviditeten, du behöver bara lyssna på din egen kropp och undvika överansträngningar. Men efter en förlossning kan träningen ta totalstopp, och det är fullt normalt. Under första tiden ska du amma barnet ungefär var tredje timme, en i förhållandet behöver alltid hålla ett öga på barnet och en bäbis kräver mycket närhet så det kan kännas som barnet är fastklistrad mot kroppen under de första veckorna. Smärtan och obehaget från förlossningen behöver också få läka i sin egen takt innan du kan börja fundera på att återgå till hårdare träning. När du känner att du har orken och vilja att återgå till gamla träningsvanor kan du ändå stötar på olika hinder. 

Bysten

Brösten är ömma och råa under amningen, en del har till och med sår. Det gör ont att röra sig för mycket och tajta kläder skaver. Använd en mjuk amningsbehå i bomull med breda axelband för bästa stöd. Du kan även lägga i mjuka material mot bröstvårtorna för att minska friktionen.Efter amningen kan brösten och bli ett problem. Många kvinnor tappar mycket av fettansamlingarna i brösten när de slutar amma och brösten hänger istället. Känns det obehagligt eller om du är missnöjd över utseendet kan du göra ett bröstlyft för att bysten ska återfå sin form.

Höfter och bäcken

Ditt bäcken och höfterna har genomgått mycket under förlossningen samt foglossningarna under graviditeten. Du behöver stärka dina inre magmuskler samt höfterna för att få tillbaka rätt hållning och bra balans. Övningar som träna de djupa musklerna och balansövningar på en pilatesboll är superbra träning för att bygga upp styrkan igen.