Vi lever i ett snabbväxande konsumtionssamhälle där det är vår egen uppgift och plikt att bli varse om vad det är vi sätter i oss när vi äter. Idag producerar och konsumerar vi mer än någonsin men samtidigt har vi blivit mer noggranna med vad vi äter. Det finns en högre grad av medvetande när det gäller kost och hälsa.

Hälsosam kostVi äter mer ekologiskt idag och mat som generellt innehåller mer näring och mindre tillsatser. Vi vet inte exakt följderna av vad kroppen samlar på sig i form av substanser och gifter. Det forskas febrilt härom men än så länge går det inte att hitta klara samband eller slå fast exakt vad som bidrar till att vår kropp försämras eller varför vissa ämnen tar längre tid att bryta ned.

Det går att med empiri fastställa vad som kan tyckas vara skadligt för kroppen men vi kan ännu inte veta med full säkerhet om vad som ytterst kan skada vår hälsa när vi äter mat ute eller köper konservburkar och fryst mat i detaljhandeln.

Så kallade ekologiskt odlade grönsaker, frukter och råvaror är i alla lägen bättre än produkter som odlats på vanligt sätt men som sedan besprutats med kemiska substanser såsom pestcider eller konstgödsel menar rön från EUs miljöforskningsenheter. Idag är synen på ekologisk mat att den överlag är nyttigare av den enkla anledningen att den inte har behandlats med gifter mot insektsangrepp samt att den inte innehåller konserveringsmedel. Bor du på en mindre ort är det inte alltid så lätt att hitta bra ekologiska produkter och livsmedel, då är Internet en stor hjälp. En bra sida online att handla från är Grön Gåva, där du hittar bland annat ekologiska livsmedel, kosttillskott och ekologisk hudvård. Deras filosofi ”Hälsa är en livsstil” tycker jag säger mycket om företaget.

Det är viktig stötta de ekologiska produkterna idag för att övriga industrin skall haka på tåget och minska de gifter som används vid vanlig odling. Bekämpningsmedel och konstgödsel är faktiskt en fara för miljö. Väljer du ekologiska produkter i bästa möjliga måna så gör du inte bara dig själv en god gärning – du hjälper både dagens och framtidens miljö samt människor i kommande generationer.