Friskvård är ett begrepp som brukar användas på en rad olika sätt. Om man ska sammanfatta det i en mening så betyder det ungefär ”gärningar och åtgärder i livet som strävar mot att upprätthålla och eller förbättra sin hälsa.

Kost

Kosten har en stor betydelse för sitt mående i allmänhet. Friskvårdslinjen med kost är att vara måttlig, eller lagom som vi gärna uttrycker det här i Sverige. Det är viktigt att man håller en balans i kroppen där man får i sig de näringsämnen i form av fett, kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler. I detta ingår att man ser till att inte heller får i sig för mycket av exempelvis vissa sockerarter och mättade fettsyror, då dessa i för stor mängd försämrar hälsan.

Motion

Att på ett eller annat sätt röra på sig är hälsofrämjande. Kroppen behöver motion och rörelse för att den ska må bra. Dessutom så producerar kroppen vid träning, hormonet endorfin, som brukar kallas för kroppens eget morfin. Det är samma hormon som produceras vid till exempel skratt och förälskelse, och ger en välmåendekänsla i kroppen. Det är viktigt idag än förr att motionera regelbundet. Förr om åren så var det vanligare med fysiska arbeten, idag så har vi mer stillasittande jobb – därmed så måste vi sköta träning och motion på fritiden istället.

Måttlighet och avhållsamhet

Vi berörde redan i kostdelen måttlighet. Det handlar om att inte ge kroppen för mycket av det goda. Så gäller det även med sådant som är skadligt för kroppen. Man bör vara måttlig med sin konsumtion av exempelvis kaffe och alkohol. Rökning och annat liknande är sådant som man helst helt bör avhålla sig själv ifrån – även stress är något man bör se upp för.